Emine Altun
Köşe Yazarı
Emine Altun
 

SÖZ

            İnsan, biyolojik olarak kan kemik et. Hayvan anatomisiyle benzer. Canlı türü olarak onlarda da kan kemik et bulunur. (bazı hayvan türleri hariç). İnsanı farklı kılan ne? Hepimiz aynı cevabı verebiliriz.          - Akıl       - Vicdan       - Ruh vs gibi manevi değerler. Peki bunun ispatını nasıl yapabiliriz?.      "Söz" ile...        Ağzımızdan çıkan kelimelerle anlatabiliriz. Ağzımızdan çıkan kelimelere uyumlu davranışlarla. İspat budur!        " Bir insanı insan yapan sözdür." demiş Mevlana. Burda ki söz öyle gelişigüzel harf sesleri değil elbette. Kalp süzgecinden geçmiş davranışlarla süslenmiş "insan" sıfatını almıştır. Günümüzde artık insan sıfatı tam yeterli gelmiyor bu tanıma. "Kaliteli insan" demek daha doğru sanırım. Çünkü ağzı olan ete kemiğe bürünmüş sözünün anlamı olmayan çok insan var etrafımızda. Hayatı zorlaştıran kesimde onlar. O yüzden "İnsan" ve "Kaliteli insan" ayrımını yapmak yerinde olacaktır.  Bu ayrımları yaşamayan yoktur. Bu türün çoğalmasıyla denk gelme riski artıyor. Evin tadilatı oluyor. Ustayı arıyorsun Geliyorum diyor. Gelmiyor. Şu borcumu şu tarihte ödeyeceğim diyen ödemiyor. Falanca işim vardı ne zaman olacak soruyorsun . Haftaya diyor. Hafta oluyor ortada eliboş kalıyorsun . Bahaneler çok. Bahane üretmek kolay.         Yapamayacağın işin sözünü vermeyeceksin. Ağzından çıkan söz senindir. Karakterindir. Fikrindir. Beyanındır.         "Söz senettir." diye mazide kalan (!) bir deyim geldi aklıma. Geride kaldı diyorum çünkü günümüz insanlarının çoğunda bu özellik kalmadı. Artık günü geçirmekle söyleniyor sözler. Ya da işte birini başından savmak için. Tesirini yitiriyor gün gün. "Onun söz ağzından bir kere çıktı." güvencesi taşımıyor çoğu kez. Gönül rahatlığıyla "Dediyse yapar." diyememeye başladık. Yanıltıyor, kırıyor,gücendiriyor artık sözler.       "Kuru kaşık ağza, kuru söz kulağa yakışmaz."    Kaşgarlı Mahmut          Sözünün değerinin olduğu insanların çoğalması umuduyla.              Selam ve dua ile...
Ekleme Tarihi: 28 Ağustos 2020 - Cuma

SÖZ

 

          İnsan, biyolojik olarak kan kemik et. Hayvan anatomisiyle benzer. Canlı türü olarak onlarda da kan kemik et bulunur. (bazı hayvan türleri hariç). İnsanı farklı kılan ne? Hepimiz aynı cevabı verebiliriz. 

 

      - Akıl

      - Vicdan

      - Ruh vs gibi manevi değerler. Peki bunun ispatını nasıl yapabiliriz?.

     "Söz" ile... 

      Ağzımızdan çıkan kelimelerle anlatabiliriz. Ağzımızdan çıkan kelimelere uyumlu davranışlarla. İspat budur! 

 

    " Bir insanı insan yapan sözdür." demiş Mevlana. Burda ki söz öyle gelişigüzel harf sesleri değil elbette. Kalp süzgecinden geçmiş davranışlarla süslenmiş "insan" sıfatını almıştır. Günümüzde artık insan sıfatı tam yeterli gelmiyor bu tanıma. "Kaliteli insan" demek daha doğru sanırım. Çünkü ağzı olan ete kemiğe bürünmüş sözünün anlamı olmayan çok insan var etrafımızda. Hayatı zorlaştıran kesimde onlar. O yüzden "İnsan" ve "Kaliteli insan" ayrımını yapmak yerinde olacaktır. 

Bu ayrımları yaşamayan yoktur. Bu türün çoğalmasıyla denk gelme riski artıyor.

Evin tadilatı oluyor. Ustayı arıyorsun Geliyorum diyor. Gelmiyor. Şu borcumu şu tarihte ödeyeceğim diyen ödemiyor. Falanca işim vardı ne zaman olacak soruyorsun . Haftaya diyor. Hafta oluyor ortada eliboş kalıyorsun . Bahaneler çok. Bahane üretmek kolay. 

       Yapamayacağın işin sözünü vermeyeceksin. Ağzından çıkan söz senindir. Karakterindir. Fikrindir. Beyanındır. 

 

     "Söz senettir." diye mazide kalan (!) bir deyim geldi aklıma. Geride kaldı diyorum çünkü günümüz insanlarının çoğunda bu özellik kalmadı. Artık günü geçirmekle söyleniyor sözler. Ya da işte birini başından savmak için. Tesirini yitiriyor gün gün. "Onun söz ağzından bir kere çıktı." güvencesi taşımıyor çoğu kez. Gönül rahatlığıyla "Dediyse yapar." diyememeye başladık. Yanıltıyor, kırıyor,gücendiriyor artık sözler. 

     "Kuru kaşık ağza, kuru söz kulağa yakışmaz." 

 

Kaşgarlı Mahmut 

 

      Sözünün değerinin olduğu insanların çoğalması umuduyla. 

 

 

 

      Selam ve dua ile...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.