Eğitim insanın dünyaya geldikten sonra beslenme ve barınmadan sonra en önemli ihtiyaçlarından biridir. İnsan dünyaya boş bir zihinle gelir ve her tür bilgiyi sonradan edinir.Oysa hayvan dünyaya geldiği andan itibaren donanımlıdır ve kendisine gerekli olan her şey Allah tarafından öğretilmiştir.Belgesellerde ve günlük hayatta gördüğümüz gibi bir hayvanın yavrusu doğar doğmaz hemen harekete geçip ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Tüm dünyada eğitim insanların ve dolayısıyla da devletlerin en önemli gündemlerinden biridir. Eğitime muhtaç olan insanoğlu eğitim için maddi-manevi çok önemli fedakarlıklar yapmaktadır. İyi bir eğitim alan insan hayatta başarılı olup kaliteli bir hayat yaşamaktadır. Oysa eğitimden mahrum kalan veya eğitime önem vermeyen insanlar hayatın her alanında sorunlar yaşamaktadır. Devletler de günümüzde gelişmişliğin ve kalkınmanın en önemli ölçütlerinden biri olan eğitime ciddi yatırımlar yapmaktadır. Vatandaşlarını en iyi şekilde eğitip donanımlı hale getirmek için onlara her türlü imkanı hazırlamakta ve bundan dolayı da takdir kazanmaktadır. Eğitime değer vermeyen ve bilgi üretmeyen toplumlar bugün kendi insanlarını mutlu edemediği gibi evrensel uygarlığa da katkı sunamamaktadır. Günümüzde Batı toplumlarının refah ve özgürlüğün merkezi olmasının en önemli nedenlerinden biri eğitime ciddi destek verip önemli yatırımlarla dünyadaki bilim severleri, aydın ve düşünürleri kendi ülkesine çekmesidir. Yine aynı şekilde Doğu toplumlarının geri kalmasının ve insanlarının mutlu olamamasının nedeni de eğitime yeterince ilgi ve destek vermeyip ellerindeki donanımlı insanları kaçırmalarıdır. Günümüz artık bilgi ve uzay çağıdır. Geleceğe yön vermek isteyen devletler en iyi eğitim ortamı hazırlayıp ilim insanlarını ülkelerine çekmek için yarış halindeler.
Eğitim bu kadar önemli iken ülkemizde eğitime acaba ne kadar kıymet veriliyor? Bilinçli insanlar eğitimin insan hayatı ve ülkesi için çok önemli olduğunun farkında ve bunun için çeşitli arayışlara girmektedirler. Kazandıklarının önemli bir kısmını eğitime feda etmekte ve çocuklarının iyi bir geleceğe kavuşmalarını arzulamaktadır. Bunun tam tersi eğitimin bir milletin ve bir bireyin geleceği için ne kadar değerli olduğunu bilmeyen insanlar eğitime önem vermemekte ve eğitim için hiçbir gayret göstermemektedir. Kitaba, deftere verilen parayı israf zannedip eğitimden uzak durmaktadır. Artık herkesin anladığı gibi eğitilmeyen bir birey hem kendini geliştirmekten mahrum kalmakta hem de çevresine faydalı olamamaktadır. Devletimiz deson dönemlerde eğitime ciddi destekler vermekte ve yatırımlar yapmaktadır. Hatta bütçeden en büyük payı eğitime ayırmaktadır. Tüm bunlar sevindirici olmakla birlikte yeterli olduğunu söylemek imkansızdır. Yüce Dinimizin ilk emrinin ‘OKU’ olduğunu ve Sevgili Peygamberimizin de yüzlerce hadis-i şerifinde ilmi teşvik edip ‘İlim Çin’de de olsa arayınız’ dediğini unutmadan ilim ve bilgi yolunda çok çalışmalıyız.
Müslümanlar geçmişte nasıl insanlığa ilim ve uygarlık yolunda ışık olmuş ve o dönemde altın çağlarını yaşamışsa bunları tekrar yapabilmek için yeniden ilme ve ilim adamlarına, talebelere her türlü desteği vermeli ve bu konuda asla gevşek olmamaıldır. İlmin izzeti sayesinde dünyada söz sahibi olmak mümkündür. Eğitim ve bilim için tüm engeller kaldırılmalı ve özgür bir öğrenme ortamı sunularak araştırmacılar teşvik edilmelidir. Aksi takdirde Müslümanlar geri kalmaya ve umutsuzluğa mahkum olacaklar. Çare bellidir ve daha önce dünyaya ilim ihraç eden islam dünyası bunu tekrar başarmalıdır. Eğitim milletleri ve ülkeleri geliştiren en önemli vasıtadır. Eğitime duyarsız kalan toplumlar dünya tarihine de insanlığa olumlu katkı sağlayamaz.
Ne mutlu eğitimi seven, eğitimcilere destek veren insanlara ve ülkelere…